تجارت یکی از موثرترین روش ها برای رشد اقتصاد یک کشور است و تمامی تجهیزات و راه هایی که به رشد تجارت کمک کند از اهمیت بالایی برخوردار است، استفاده از آب راه های دریایی یکی از راه های ارتباطی گذشته تا کنون بوده است که حتی سالیان بسیار دور نیز از این راه ها برای سفر، نقل و انتقالات کالا و غیره بین کشورهای مختلف استفاده می شده است.
اگر نگاهی به تاریخ بیندازیم اهمیت این راه ها را بر رشد اقتصاد کشورهایی که در حاشیه دریا و آب های آزاد هستند مشاهده می کنیم، حال تمام این موارد وابسته به حمل و نقل دریایی و صنعت کشتیرانی است، بنابراین ثبت شرکت های کشتیرانی از جمله موارد مهمی است که علاوه بردرآمدزایی بالا در اقتصاد کشور نیز تاثیرگذار است.
اما ثبت شرکت کشتیرانی چه شرایطی دارد؟ آیا هر فردی می تواند در این شرکت ها سهام دار شود؟ مدیرعامل شرکت کشتیرانی چگونه تعیین می شود؟ و… در این مقاله تمامی موارد مربوط به کشتیرانی و ثبت این شرکت ها به صورت کامل بررسی می شود، تا انتها با ما همراه باشید.
منظور از شرکت کشتیرانی چیست؟
عنوان شرکت کشتیرانی به شرکت هایی تعلق می گیرد که در زمینه حمل و نقل دریایی فعالیت دارد و به عنوان نماینده جمعی از افراد به شمار می رود؛ شرکت هایی که با این عنوان در حال فعالیت هستند با دریافت مجوزهای مربوطه در رابطه با بهره برداری از این خطوط به کسب فعالیت می پردازند و تمام موارد مرتبط با کشتیرانی در دریا و آب های آزاد بر عهده این شرکت ها می باشد.
آنچه اهمیت دارد دریافت مجوز از سازمان های مربوطه است، مانند برخی شرکت ها از جمله ثبت شرکت دانش بنیان، ثبت موسسه زبان، ثبت شرکت فیلم سازی و… برای ثبت شرکت در زمینه کشتیرانی نیز به دریافت مجوز نیاز است که در ادامه نحوه دریافت آن بررسی می شود.
فعالیت و وظایف شرکت کشتیرانی
تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که شرکت های کشتیرانی چه فعالیت هایی انجام می دهند و چه وظایفی دارند؟ احتمالا تنها چیزی که به ذهن شما خطور می کند حمل و نقل در دریا و جابجایی مسافر و کالا می باشد امــا لازم است بدانید وظایف این شرکت ها بسیار فراتر از این موضوع است و پس از دریافت مجوز تمامی اختیارات و مجوزها به صورت کامل برای شما مشخص می شود.
اما برخی از مهمترین وظایف این شرکت ها به شرح زیر است:
- تمام امور مربوط به عبور و مرور کشتی ها، دریافت نمایندگی، پرداخت تمام هزینه ها و غیره بر عهده این شرکت ها می باشد.
- زمان حضور کشتی ها در بنادر یا محدوده های اطراف، تمام خدمات لازم برای کشتی و کارکنان بر عهده این شرکت ها می باشد.
- تخلیه بار کشتی، بارگیری، تحویل کالا در زمان مقرر همه از وظایف شرکت کشتیرانی است.
- مواردی از جمله تشریفات گمرک، تنظیم صورت جلسه برای تخلیه و چنین اسنادی نیز تماما بر عهده شرکت های کشتیرانی می باشد.
- کلیه خدمات مختص به ترانزیت داخلی یا خارجی
- دریافت و پرداخت هزینه های مربوط به مسافر،کانتینر و…
- شرکت های کشتیرانی وظیفه دارند تا تمام موافقتنامه های منطقه ای و بین المللی را رعایت کنند.
- معرفی تمام خطوط کشتیرانی داخل و خارج به سازمان های مربوطه
- به کارگیری تمام امکانات نرم افزاری و سخت افزاری موجود جهت آسان شدن امور
- تمامی امور شرکت ها مطابق با قوانین و مقررات تنظیم شده در آیین نامه باشد.
- بازاریابی در رابطه با حمل و نقل دریایی
- و…
ثبت شرکت کشتیرانی چه شرایطی دارد؟
- تمامی موارد قانونی رعایت شود و هیچ یک از فعالیت ها مخالف قوانین و مقررات نباشد
- پرداخت پنج میلیون تومان به عنوان وثیقه مبنی بر جبران خسارت های احتمالی برای شرکت هایی که مجوز فعالیت دارند الزامی است.
- احداث دفتر مستقل و رسمی جهت رسیدگی به تمام فعالیت ها
- داشتن نمایندگی یا شعبه مستقل نیز از موارد ضروری این شرکت ها می باشد.
- تمامی افرادی که حق امضا دارند به سازمان های مربوطه معرفی شوند.
شرایط و الزامات برای مدیر عامل شرکت کشتیرانی
انتخاب مدیرعامل در انواع شرکت ها مساله مهمی است که در مقاله صفر تا صد ثبت شرکت نیز به این موضوع اشاره شده است که از مهمترین شرایط انتخاب مدیرعامل برای شرکت ها، عدم فعالیت در ارگان های دولتی و نداشتن سمت در شرکت های دیگر است، حال به شرایط زیر توجه کنید:
- مدیرعامل شرکت های کشتیرانی بایـد تابعیت ایرانی داشته باشد
- حداقل دارای 25 سال سن باشد
- هیچ گونه سابقه کیفری در پرونده شخص نباشد.
- عدم اعتیاد به مواد مخدر
- اعتقاد و التزام به اسلام یا یکی از ادیان مورد قبول جمهوری اسلامی
- ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت برای آقایان الزامی است
- تسلط به زبان انگلیسی
- هیچ گونه سمت مدیریت در شرکت های دیگر نداشته باشد
- عدم فعالیت در ارگان های اداری و سازمان ها
- دارای مدرک تحصیلی لیسانس با 3 سال سابقه کار مرتبط یا فوق دیپلم با 4 سال سابقه کار مرتبط و یا دیپلم با 5 سال سابقه کار مرتبط در زمینه کشتیرانی باشد.
شرایط انتخاب اعضاى هیات مدیره به شرح زیر است:
- حداقل دارای 20 سال سن باشد
- به هیچ گونه مواد مخدری اعتیاد نداشته باشد
- عدم سوء پیشینه کیفری
- تابعیت ایرانی داشته باشد
- کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای آقایان
- حداقل دارای مدرک تحصیلی دیپلم با دوسال سابقه کاری مرتبط باشد
- هیچ گونه فعالیتی در ادارات یا سازمان های دولتی نداشته باشد
- اعتقاد و التزام به اسلام یا یکی از ادیان مورد قبول جمهوری اسلامی
در این راستا مطالعه مقاله نحوه انتخاب مدیران در شرکت سهامی خاص نیز خالی از لطف نیست و می تواند برای انتخاب مدیر در چنین شرکت هایی راهنمای مناسبی باشد.
نکات مهم در مورد شرکت کشتیرانی
- مجوز فعالیت شرکت های کشتیرانی تنها 4 سال اعتبار دارد و پس از این زمان نیاز تمدید با شرایط قانونی است.
- اگر تاسیس شرکت کشتیرانی برخلاف موارد آیین نامه صدور مجوز و حیطه فعالیت های این شرکت ها باشد، موسسین این شرکت ها یک سال فرصت دارند تا تمام فعالیت های آن ها با آیین نامه هماهنگ شود و اگر بر خلاف این عمل شود فعالیت آن ها غیرقانونی است.
- لازم است شرکت ها در تمام سربرگ های معاملاتی خود به فعالیت نمایندگی از جانب سازمان کشتیرانی و بنادر اشاره نمایند.
- هرگونه تغییر قبل از ثبت شرکت های کشتیرانی از جمله تغییر مدیرعامل شرکت، تغییر در اساسنامه و… به سازمان کشتیرانی اطلاع داده شود و مجوزهای لازم دریافت شود، همچنین تغییراتی که پس از ثبت شرکت نیز انجام می شود مانند تغییر آدرس شرکت در قالب تغییرات شرکت لازم است اطلاع رسانی شود که مقاله ثبت تغییرات شرکت راهنمای خوبی در این زمینه است.
نحوه ثبت شرکت کشتیرانی
پس از اینکه با نکات مهم در رابطه با ثبت شرکت های کشتیرانی آشنا شدیم نوبت به نحوه تاسیس شرکت کشتیرانی می رسد؛ لازم به ذکر است بهترین نوع شرکت برای این مورد ثبت شرکت سهامی خاص می باشد که لازم است تمام مراحل ثبت را با دقت انجام دهید و به تمام نکات و تبصره های آن توجه کنید تا در ادامه فعالیت های شرکت با مشکل مواجه نشود.
مدارک مورد نیاز برای راه اندازی شرکت کشتیرانی
1-ارائه دو نسخه شرکت نامه شرکت همراه با امضای تمامی سهامداران
2-ارائه دو نسخه اظهارنامه شرکت همراه با امضای تمامی سهامداران
3-ارائه دو نسخه اساسنامه شرکت همراه با امضای سهامداران
4-ارائه دو نسخه صورتجلسه ی شرکت با امضای سهامداران
5-ارائه دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی
6-ارائه مدارک شناسایی سهامداران از جمله شناسنامه، کارت ملی و…
7-ارائه عکس پرسنلی
8-ارائه آدرس محل سکونت سهامداران بعلاوه شماره تلفن و کد پستی
مزایای ثبت شرکت کشتیرانی
با راه اندازی شرکت کشتیرانی از قانونی بودن تمامی فعالیت ها اطمینان دارید، همچنین برای هر شخصی که صاحب کشتی است این شرایط فراهم می شود تا تمام فعالیت ها از جمله واردات و صادرات کالاهای مختلف در همین شرکت به صورت کاملا قانونی و با مجوز انجام شود و به تبع از سود آن استفاده کند.
همچنین با ثبت شرکت های کشتی رانی شرایط دسترسی به تمام بندرگاه های بین المللی فراهم می شود و با استفاده از امتیاز این شرکت ها به راحتی می توانید واردات یا صادرات هر کالایی را انجام دهید و این فعالیت ها سود بالایی به نفع مالکین شرکت های کشتیرانی دارد و ثبت این نوع شرکت ها در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه دارید قطعا انتخاب مناسبی می باشد.
در صورتی که برای ثبت شرکت های مختلف از جمله کشتیرانی، ثبت شرکت واردات خودرو، ثبت شرکت بیمه ثبت، شرکت در ایران و… اطلاعات کافی ندارید بهتر است این مهم را به کارشناسان و متخصصین باتجربه در این زمینه واگذار کنید تا تمامی مراحل و چالش های این مسیر را به درستی و در زمان کوتاهی به انجام برسانند. مجموعه ثبت دانا با ارائه خدماتی از قبیل ثبت شرکت در محل بخصوص ثبت شرکت در تهران تمام مراحل ثبت را برای شما آسان می کند.
مجوز لازم برای شرکت کشتیرانی
برای دریافت مجوزهای لازم جهت تاسیس این شرکت ها پس از تایید صلاحیت ها ضروری است تا در قالب یک شخصیت حقوقی درخواست لازم را ثبت کنید و پس از این مجوز را دریافت کنید، بنابراین لازم است شرکت کشتیرانی را به ثبت برسانید و سپس با ارائه مدارک ثبت شرکت، اساسنامه، آگهی روزنامه رسمی، آگهی فیش پرداختی سرمایه شرکت و… مجوز قانونی فعالیت شرکت کشتیرانی را دریافت نمایید، در ادامه شرایط صدور مجوز فعالیت را بررسی می کنیم.
شرایط صدور مجوز فعالیت کشتیرانی
- شخص یا شرکت درخواست کننده دارای صلاحیت های قانونی باشد
- ارائه تمامی مدارک ثبت شرکت که نشان از فعالیت قانونی نمایندگی کشتیرانی می باشد
- بررسی تمام ارکان شرکت از جهت رعایت مقررات داخلی و بین المللی
- اگر پس از 30 ورز پاسخی از این سازمان دریافت نشود نشان از تایید صلاحیت و ارائه مجوز است.
هزینه ثبت شرکت کشتیرانی
هزینه ثبت شرکت های کشتیرانی با توجه به موارد مختلف تعیین می شود اما مهمترین هزینه ها برای ثبت این نوع شرکت ها شامل، هزینه انتخاب نام شرکت، حق ثبت، پلمپ دفاتر شرکت ها و… است که هزینه نهایی بین 2.5 تا 3.5 تخمین زده می شود و در مقاله قیمت ثبت شرکت به صورت کلی هزینه های لازم برای ثبت شرکت بررسی شده است.
مدت زمان ثبت شرکت کشتیرانی
برای ثبت هر نوع شرکتی حدود 20 تا 40 روز زمان لازم است تا تمام مراحل طی شود و مجوزهای لازم صادر شود، امــا بصورت کلی اگر هنگام ارسال مدارک، انتخاب نام و… تاخیر یا نقصی وجود داشته باشد احتمال تغییر زمان و طولانی شدن زمان ثبت شرکت وجود دارد اما در حال معمول اغلب شرکت ها نهایتا پس از 30 روز به ثبت می رسند.
انواع شرکتهای کشتیرانی قابل ثبت
بصورت کلی دو نوع شرکت کشتیرانی قابل ثبت وجود دارد که بهترین گزینه برای ثبت این شرکت ها همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم ثبت شرکت سهامی خاص است و نوع دیگر از انواع شرکت ها، ثبت شرکت مسئولیت محدود می باشد که اغلب برای فعالیت های تجاری انتخاب می شود.
نحوه فعالیت شرکت کشتیرانی
همانطور که می دانید کشتی ها دارای کاربری های مختلفی هستند، برخی کشتی های مسافربری و مخصوص حمل و نقل مسافر، برخی نیز کشتی های باربری که هریک از این دو مورد برای موارد مختلف نیاز به مجوز دارند، به عنوان مثال کشتی های مسافربری برای حمل مسافران، حمل خودروی مسافران یا میزان بار آن ها لازم است مجوزها را از سازمان مربوطه اخذ کنند.
در هر صورت نحوه فعالیت کشتی ها با توجه به مجوزهای دریافت شده تعیین می شود و در صورتی که خلاف این قوانین عمل شود فعالیت ها غیرمجاز تلقی می شود. همچنین برای اطلاع از مالیات ثبت شرکت ها می توانید مقاله آیا ثبت شرکت مشمول مالیات میشود ؟ را مطالعه نمایید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش شد تا سوالات مختلفی از جمله ثبت شرکت کشتیرانی چه شرایطی دارد؟ چه مدارکی برای این شرکت ها لازم است؟ قیمت ثبت شرکت؟ اهمیت و مزایای شرکت های کشتیرانی؟ شرکت های کشتیرانی چه وظایفی دارند؟ و سوالات مهمی از این قبیل به صورت مفصل بررسی شود که هریک از این موارد می تواند در پروسه اخذ مجوز و ثبت شرکت کمک کننده باشد.
همچنین در صورتی که مراحل ثبت شرکت برای شما زمان گیر یا پرچالش است، بهترین تصمیم محول کردن این مهم به مجموعه ثبت دانا و کارشناسان مجرب این مجموعه است که می توانند تمامی مراحل ثبت شرکت را در کوتاه ترین زمان ممکن برای شما ثبت نمایند.
باتشکر از نگارش خوبتون