در مقالات مختلفی مانند ثبت شرکت مسئولیت محدود، ثبت شرکت سهامی خاص و… آموختیم که مدیر عامل و هیئت مدیره دو رکن مهم در هر شرکتی به حساب می آیند؛ که هیئت مدیره نیز از سهامداران شرکت تشکیل می شود و یکی از وظایف اصلی آن ها نظارت بر کار مدیرعامل است، حال سوال پیش می آید آیا عضویت در چند شرکت همزمان امکانپذیر است ؟
شما در این باره چه می دانید؟ اگر این پرسش یکی از دغدغه های شما نیز به حساب می آید پس این مقاله را از دست ندهید، زیرا دانستن اطلاعات دقیق در رابطه با ثبت شرکت ها در ادامه فعالیت شرکت بسیار تاثیرگذار است.
آیا عضویت در چند شرکت همزمان قانونی است یا خیر؟
طبق قانون تجارت مدیر عامل شرکتی مجاز به مدیر بودن در شرکت دیگری نمی باشد، فارغ از نوع شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی یا غیره این مساله صدق می کند و دریافت سمت مدیریت و مدیرعامل توسط یک نفر غیرقانونی می باشد؛ در مقاله نحوه انتخاب مدیران در شرکت های سهامی خاص نیز به تفصیل در رابطه با این موضوع توضیح داده شده است که می توانید با مطالعه آن هر گونه سوال و ابهام را در این زمینه رفع کنید.
نکات مهم عضویت در چند شرکت همزمان
یک نکته مهم که در پاسخ به سوال اصلی آیا می توانیم همزمان در چند شرکت عضو باشیم را همواره به یاد داشته باشید، مدیر عامل هر شرکت می تواند یکی از اعضای هیئت مدیره باشد امــا نمی تواد هیچ سمت مدیریتی دریافت کند.
امــا اگر فردی تنها یکی از اعضای هیئت مدیره است و هیچ سمت مدیریتی در شرکت ندارد، پـس بدون هیچ محدودیتی و بصورت نامحدود می تواند در چند شرکت مختلف با زمینه های متفاوت فعالیت داشته باشد و یکی از اعضای هیئت مدیره و یا سهامداران شرکت محسوب می شود.
شرایط عضویت همزمان در شرکت های دولتی
شرایط عضویت در شرکت های دولتی نیز مشابه با آنچه پیش تر اشاره شد می باشد، به این معنا، در صورتی که شخصی مدیر یک شرکت دولتی باشد، نمی تواند در شرکت دیگری بعنوان مدیر انتخاب شود و این شرایط در انواع شرکت های مختلف یکسان می باشد؛ امــا نکته مهم محدودیت اضافه ای است که برای مدیران شرکت های دولتی وجود دارد و عبارتست از: مدیر یک شرکت دولتی نمی تواند عضو هیئت مدیره در شرکت دیگری باشد.
امــا عضویت کارکنان دولتی در هیئت مدیره غیرموظف ممانعتی ندارد، زیرا تنها وظیفه آن ها شرکت کردن ماهیانه در جلسات هیئت مدیره است که شغل محسوب نمی شود.
چرا مشاور شدن در شرکتهای دیگر غیرقانونی است؟
یکی از قانون های مهم تجارت فعالیت اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل است که تاکید می شود از انجام فعالیت ها و اموری که سبب ایجاد رقابت با منافع شرکت است دوری شود، بنابراین سمت هایی مانند مشاور و یا مدیریت دیگر شرکت ها ممکن است سبب ایجاد حس رقابتی شده و منافع شرکت را تهدید کند، پس برای مدیرعامل و مدیران شرکت ها غیرقانونی می باشد.
به عبارت ساده تر می توان گفت هیچ فردی نمی تواند مدیریت دو شرکت را به نحو احسن انجام دهد و اگر زمینه فعالیت دو شرکت نیز به یکدیگر نزدیک و مشابه باشند این شرایط دشوار و پیچیده تر خواهد شد، زیرا فعالیت در هر شرکت می تواند حس رقابت را نسبت به شرکت دیگری زمینه سازی کند، بنابراین این مساله کاملا غیرقانونی می باشد.
قوانین تجارت در رابطه با فعالیت همزمان در چند شرکت
در این بخش به بررسی برخی از قوانین تجارت در پاسخ به این سوال مهم و پرتکرار که آیا می توانیم در چند شرکت همزمان عضو باشیم، می پردازیم و مهمترین موارد را ذکر می کنیم.
1- بنابر اصل 141، رئیس جمهور و دیگر کارکنان دولتی نمی توانند در دو یا چند شغل دولتی یا شرکت های مختلف فعالیت داشته باشند.
2- با توجه به ماده 126 قانون تجارت، فعالیت یک شخص بعنوان مدیرعامل در چند شرکت غیرقانونی است و در صورت عدم رعایت آن شامل مجازات خواهد شد، بعبارتی هیچ کس نمی تواند مدیر عامل بیش از یک شرکت باشد.
3- افراد دارای شرایط می توانند در چند شرکت بعنوان عضو هیئت مدیره مشغول فعالیت باشند؛ همچنین مدیرعامل یک شرکت می تواند عضو هیات مدیره در چند شرکت مختلف باشد.
4- شخصی که بعنوان مدیر عامل شرکت انتخاب شده است نمی تواند در جایگاه رئیس هیئت مدیره در همان شرکت نیز فعالیت داشته باشد، تنها در صورتی این امر شدنی است که سه چهارم افراد حاضر در مجمع عمومی موافقت خود را اعلام نمایند.
عضویت کارکنان دولت در هیئت مدیره شرکتهای تعاونی چگونه است؟
همانطور که پیش تر اشاره شد، کارمندانی که استخدام رسمی دولت هستند، نمی توانند مدیر عامل و یا عضو هیئت مدیره شرکتی باشند، امــا داشتن سهام در شرکت های مختلف بدون مانع است و می توانند یکی از سهامداران یا شرکای شرکت های مختلف باشند و این مساله کاملا قانونی است ولی نباید سهم آن فرد بیشتر از پنج درصد باشد.
حتی در مواردی کارمندان دولت مجاز به خریداری کل سهام شرکت نیز می باشند و تنها ممانعت در سمت مدیرعامل و یا عضویت در اعضای هیئت مدیره است که غیرقانونی به حساب می آید.
در نظر داشته باشید سمت مدیریت در شرکت های مختلف اهمیت بالایی دارد، بنابراین نمی توان ساده از کنار آن گذشت؛ پیش تر در مقاله نحوه انتخاب مدیران، به بررسی شرایط دریافت سمت مدیر عامل پرداخته شد و ویژگی افرادی که می توانند این جایگاه خطیر را دریافت کنند به صورت کامل توضیح داده شد، برخی از ویژگی های فردی که بعنوان مدیر یک شرکت سهامی خاص انتخاب می شود را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هیچگونه سوء پیشینه ای نداشته باشد
- هیچگونه سابقه ورشکستگی همراه با حکم صادر شده نداشته باشد
- محکوم به کلاهبرداری، سرقت و اختلاس نباشد
- سن فرد بیش از 18 سال باشد
- دارای اهلیت باشد
- یکی از سهامداران شرکت باشد
اما اگر برای سوال، آیا همزمان می توانیم در چند شرکت عضو باشیم؟ پاسخی خلاصه و کامل می خواهید، می توان گفت عضویت افراد غیر مدیر در شرکت های مختلف بدون هیچ محدودیتی امکان پذیر است، حتی اگر افراد عادی عضو هیئت مدیره در شرکتی باشند عضویت آن ها در شرکت های دیگر نیز بعنوان هیئت مدیره و سهامدار بلامانع است، امـا نمی توانند مدیر باشند.
افرادی که در سمت مدیرعامل می باشند، نمی توانند همزمان سمت مدیریت در همان شرکت و یا شرکت های دیگر داشته باشند، اما حتی مدیر عامل نیز می تواند یک عضو عادی در چند شرکت باشد و تنها نمی تواند مدیر عامل باشد.
کلام آخر
با توجه به آنکه در هر شرکتی قوانین مختلفی وجود دارد و گاهی پیچیدگی و جزئیات قوانین سبب گمراه شدن افراد خواهد شد، بنابراین می توانید انجام تمام عملیات اعم از دریافت کد فراگیر، ثبت تغییرات شرکت و غیره را به مجموعه ثبت دانا واگذار کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن و کمترین هزینه به سادگی تمام مراحل آن انجام شود زیرا تصمیماتی که برای تغییرات در شرکتها گرفته می شود به عوامل مختلف و نوع آن شرکت بستگی دارد و در شرکتهای مختلف متفاوت است .
تعقیب
[…] در دو مقاله نحوه انتخاب مدیران در شرکت های سهامی خاص و آیا همزمان می توانیم در چند شرکت عضو باشیم به صورت کامل بررسی شده است و تبصره های آن نیز ذکر شده […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!