تلاشها برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در ایران، قدمتی طولانی دارد. اما اجرایی شدن آن، به همین سالهای اخیر برمیگردد. به همین دلیل همچنان ابهامات زیادی برای بسیاری وجود دارد که این مالیات دقیقا چیست و چگونه پرداخت میشود. به همین خاطر در این نوشتار قصد داریم تا به بررسی محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده بپردازیم.
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
قبل از این که به تعریف این نوع مالیات بپردازیم، بهتر است تا ارزش افزوده را تعریف کنیم. ارزش افزوده عبارت است از ارزشی که بعد از یک فرایند صنعتی یا فکری به یک کالا افزوده میشود. به طور مثال، ممکن است شما یک تخته چوب را به قیمت ۱۰۰۰ تومان خریداری کنید و آن را به یک میز تبدیل کنید. قیمت این میز ۲۰۰۰ تومان است و در واقع یک ارزش به کالای اولیه افزوده شده. طبق قانون، این ارزش افزوده شامل مالیات میشود و شما در هنگام فروش آن، به میزان ۹ درصد به قیمت میافزایید و آن را ۲۱۸۰ تومان میفروشید. این ۱۸۰ تومان اضافه که دریافت کردهاید، مالیات بر ارزش افزوده است و باید به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز شود. مهم است به این نکته توجه شود که مالیات بر ارزش افزوده توسط مصرفکننده پرداخت میشود و فروشنده مشمول این مالیات نیست. فروشنده صرفاً مسئول انتقال این مالیات به حساب سازمان امور مالیاتی کشور است.
مالیات بر ارزش افزوده چگونه پرداخت میشود؟
بر اساس قانون، مالیات بر ارزش افزوده بایستی هر ۹۰ روز یک بار پرداخت شود. مشمولان این قانون، باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را به صورت الکترونیکی و از طریقه سامانه مربوطه ارائه کنند و مبلغ لازم را واریز نمایند. در غیر این صورت، آنها مشمول جریمه و عواقب قانونی خواهند شد.

چه کالاهایی شامل این مالیات میشوند؟
تمامی کالاها و خدماتی که به وسیلهی پول در کشور مبادله میشوند، مشمول دریافت مالیات بر ارزش افزوده هستند. به جز کالاها و خدماتی که قانون صراحتاً آن ها را از دریافت این گونه مالیت، معاف کرده است. در ادامه، کالاها و خدماتی را که از دریافت این نوع مالیات معاف هستند را نام میبریم.
چه کالاها و خدماتی از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند؟
- خدمات عمومی نظیر آموزش و بهداشت
- خدمات بیمه، بانکداری و مشاوره
- کلیه تخفیفات اعطایی به خریدار کالا یا خدمات
- خدمات حمل و نقل عمومی
- خدمات پژوهشی و آموزشی
- اگر مالیات قبلاً توسط عرضه کننده پرداخت شده باشد.
- اموال غیر منقول مانند خانه یا زمین
- فرش دستبافت
- کالاهای اساسی نظیر قند، شکر، برنج، گندم، آرد، لبنیات، گوشت، شیر خشک، نان
- دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم
- خوراک دام و طیور
- انواع کود، سم، بذر و نهال کشاورزی
- کتاب، مطبوعات و انواع کاغذ
- انواع دارو، خدمات توانبخشی و حمایتی
- تجهیزات ناوبری و هوانوردی
- تجهیزات دفاعی (نظامی و انتظامی)
لزوم و مزایای اجرای مالیات برارزش افزوده
اجرای مالیات بر ارزش افزوده باعث رشد درآمدهای مالیاتی کشور میشود که اثرات مثبتی را در پی خواهد داشت. در بسیاری از کشورهای دنیا، این قانون سالهاست که اجرا میشود. همچنین با اجرای این قانون، نظارت بر حلقههای مختلف مبادله بیشتر میشود و مشکلاتی که از طریق واسطهها گریبانگیر اقتصاد کشور شده، مرتفع میگردد. البته واضح است که شرط برخورداری کشور از تمامی این مزایا، اجرای دقیق و بدون نقص قانون مالیات بر ارزش افزوده است. بنابراین لازم است تا همهی ما با اجرای دقیق و دنبال کردن این قانون، در توسعه و پیشرفت نظام مالیاتی کشور سهیم باشیم.
شایان ذکر است که شما میتوانید تمامی سوالات خود در زمینهی امور ثبتی شرکت و پرداخت مالیات را از متخصصین مجرب داناثبت بپرسید و همچنین میتوانید ادارهی این امور را به آنها بسپارید.
همین حالا با کارشناسان برای ثبت شرکت خدماتی خود، با ما ارتباط برقرار کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!