مالیات شرکت از جمله مواردی است که اعضای هیئت مدیره در قبال پرداخت آن مسئول هستند. در این مقاله قصد داریم شما را با مسئولیت مدیران شرکت و همچنین مسئولیت اعضای هیئت مدیره آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید تا به پاسخ تمامی سوالات خود را در این زمینه حساس و مهم برسید.
بدهی مالیاتی و پرداخت مالیات شرکت یکی از اتفاقاتی است که ذهن مدیران و اعضای هیئت مدیره را به خود مشغول کرده است. این مسئله بارها و بارها از دغدغه ها و چالشهای مدیران و سهامداران شرکت ها بوده است. به همین علت هر سهامدار و مدیری در پی این است که بداند مسئولیتش در قبال پرداخت مالیات شرکت به چه اندازه است. پس ما در این مقاله کاملاً مشخص میکنیم که بر اساس نوع شرکت، پرداخت مالیات شرکت به عهده چه کسی است؟ و چه کسی موظف به رسیدگی امور مالیاتی است؟
پرداخت بدهیها و مالیات شرکت برعهده کیست؟
مسئولیت پرداخت بدهیهای شرکت از جمله مالیات شرکت برعهده خود شرکت و سرمایه در گردش آن است. درواقع بدهی مالیات شرکت در صورت پرداخت نشدن از سرمایه و اموال شرکت کسرخواهد شد. ولی خب باید بدانید که قوانین پرداخت و کسر بدهی مالیاتی بین شرکت های مختلف متفاوت از هم است.
به صورت واضح اذعان میکنیم که شرکت ها در خصوص کسب وکار و سودی که به دست میآورند موظف به پرداخت مالیات در هر سال به نسبت درآمد خود هستند. ولی در صورت عدم پرداخت، شرکت به سازمان امور مالیاتی بدهکار میشود. از پیامدهای بدهی مالیات شرکت این است که مدیران و مالکان شرکت مجرم مالیاتی محسوب میشوند.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت با مسئولیت محدود
در شرکتهایی با مسئولیت محدود مسئولیت پرداخت بدهی بین مدیران و سهامداران تا سقف مقدار سرمایه آنها در شرکت است. یعنی اگر شرکتی دارای 4۰۰ میلیون سرمایه باشد و سهامداری دارای 10 درصد از سهام آن شرکت باشد، موظف است تا سقف 40 میلیون تومان ( یعنی به همان اندازهای که سهام دارد) مسئول پرداخت بدهی مالیات شرکت باشد.
مسئولیت پرداخت بدهی مالیاتی در شرکتهای سهامی خاص و عام
در شرکتهای سهامی اگر سرمایه شرکت برای پرداخت بدهی مالیات شرکت جوابگو و کافی نباشد. هر یک از صاحبان سهام به نسبت میزان مبلغ سهامشان موظف به پرداخت بدهی مالیاتی خود هستند.
در شرکت های تضامنی مسئولیت مالیات شرکت بر عهده چه کسی است؟
درشرکتهای تضامنی همه صاحبان و مالکان سهام، مسئولیت شرکت را تضمین کردهاند. بدین معنا که اگر سرمایه و موجودی شرکت پاسخگوی بدهی های مالیاتی شرکت نشود، هر یک از سهامداران بدون درنظرگرفتن میزان سهامشان مسئول پرداخت کلیه بدهی های شرکت هستند. پس درواقع طلبکار قادر است به هر یک از سهامدارن مراجعه کند. همچنین طلبکار میتواند درخواست طلب خود را از شخص سهامدار بدون درنظرگرفتن میزان سهام آن طلب کند.
مسئولیت مالیات شرکتهای مختلط غیر سهامی
شرکت های مختلط غیر سهامی ازجمله شرکت هایی هستند که دسته ای از سهامداران این شرکتها دارای سهام مسئولیت محدود هستند. همچنین دستهای دیگر سهام تضامنی دارند. پس از اینم مفهوم به راحتی میتوان پی برد که افرادی را که دارای سهام با مسئولیت محدود هستند به نسبت سهام خود در شرکت دارای مسئولیت هستند. در مقابل افرادی که دارای سهام تضامنی هستند مسئولیت پرداخت تمامی بدهی های مالیات شرکت را باید عهدهدار شوند.
قوانینی در خصوص مسئولیت مدیران در پرداخت بدهی های مالیات شرکت
نکات و قوانینی وجود دارد که در خصوص پرداخت بدهی مالیاتی شرکتها لازم است که بیشتر و دقیقتر مطلع شوید:
ماده ۱۲۲ قانون: « مدیران اشخاص حقوقی غیر دولتی به طور جمعی یا فردی نسبت به پرداخت مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی و همچنین مالیاتهایی که اشخاص حقوقی به موجب مقررات قانون مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده مکلف به کسر یا وصول یا ایصال آن بوده و مربوط به دوران مدیریت آنها باشد، با شخص حقوقی مسئولیت تضامنی خواهندداشت.»
به جهت اجرای این قانون، مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی در موارد ذیل با اشخاص حقوقی، دارای مسئولیت تضامنی هستند که از قبیل موارد ذیل:
- پرداخت مالیات بر درآمد شخص حقوقی که مربوط به دوران مدیریت و جرائم آن است.
- پرداخت مالیاتهایی که شخص حقوقی به موجب مقررات قانون مالیات مستقیم مکلف به کسر و ایصال آن بوده و مربوط به دوران مدیریت آنها و جرائم آن است.
- پرداخت مالیاتهایی که شخص حقوقی به موجب مقررات مالیات بر ارزش افزوده مکلف به وصول و ایصال آن بوده و مربوط به دوران مدیریت و جرائم آنها است.
چه زمانی اموال مدیران شرکت توقیف میشود؟
اداره دارایی و امور مالیاتی فقط در مواردی میتواند اقدام به توقیف اموال مدیران شرکتها بابت بدهی مالیات شرکت کند که موارد زیر را حاکم باشد:
- بدهی مالیاتی شرکت در دوران تصدی آن مدیر باشد.
- بدهی مالیاتی شرکت در دوران تصدی آن مدیر، قطعیت داشته باشد.
- آن مدیر نیز در دوران تصدی خود یکی از صاحبان امضای مجاز شرکت باشد.
- در زمان آن مدیر بدهی مالیاتی قطعی شرکت، توسط خود شرکت، یا از اموال شرکت، پرداخت یا تصفیه نگردد.
حرف آخر
در آخر لازم است اذعان کنیم که قانون مالیات های مستقیم در رابطه با مسئولیت پرداخت بدهی مالیاتی شرکت ها مقرر کرده است که مدیران شرکتها باید نسبت به پرداخت مالیات شرکت اقداماتی را انجام دهند. اگر مدیران یک شرکت این مسئولیت را بپذیرند و مالیات شرکت را در دوره تصدی خود پرداخت نکنند در این صورت مسئول هستند و باید بدهی مالیاتی را تمام و کمال بپردازند.
همچنین در بسیاری از موارد، پروسه قطعیت بدهی مالیاتی دوره عملکرد یک مدیر، بعد از یک زمان طولانی و بعد از خاتمه مدت ماموریت آن مدیر انجام میشود. بنابراین شرایطی ایجاد میشود که مدیر مربوطه هیچگونه اختیاری در پرداخت مالیات قطعی دوره عملکردش ندارد.
همچنین ممکن است شرایطی پیش آید که جمع حقوق و مزایای مدیران و حتی مجموع داراییهای آنها به اندازهای نباشد که بتوان بدهیهای مالیاتی را تسویه کرد. به همین علت منجربه ضبط کلیه اموال آنها میشود. با توجه به اینکه مسئولیت پرداخت مالیات بر عهده مدیران است، اداره امور مالیاتی به مدیران مراجعه میکند و در برخی موارد اقدام به توقیف اموال آنها جهت وصول بدهی های مالیاتی میکند.
با سلام مطالب مفید بود ممنون از زحماتتون
با سلام. آیا اعضای عی البدل یک شرکت هم جزء مدیران شرکت محصوب می شوند؟
سلام بله البته بجز بازرس