ثبت موسسه با اهداف و عناوین مختلفی انجام می شود که دارای دسته بندی های متفاوتی است، علاوه بر ثبت انواع شرکت های مختلف که در مقاله های پیشین به ثبت شرکت سهامی خاص، ثبت موسسه مهاجرتی، ثبت شرکت مسئولیت محدود و غیره اشاره کردیم و اغلب با هدف تجارت و کسب سود تأسیس می شدند.
اما برخی از افراد موسسه غیرانتفاعی با هدفی غیرتجاری ثبت کرده و فعالیت فرهنگی، خیریه، ادبی و غیره را در آن آغاز می کنند؛ یکی از این موارد را می توان به ثبت هیئت مذهبی اشاره کرد در ادامه به بررسی مراحل و مدارک لازم در این زمینه می پردازیم.
ثبت موسسه
موسسه های غیرتجاری همانطور که از نام آن ها پیداست با هدفی غیرتجاری ثبت و فعالیت خود را آغاز می کنند و مجوز هیچ گونه فعالیت تجاری نداشته و نمی توانند فعالیت هایی از جمله واردات و صادرات داشته باشند و لازم به ذکر است این موسسه ها قادر به دریافت کارت بازرگانی نمی باشند.
اگر هدف شما از ثبت موسسه انجام فعالیت های تجاری می باشد بهتر است به سراغ ثبت شرکت بروید که مزایای زیادی برای شما دارد و می توانید فعالیت های تجاری خود را در آن ها گسترش دهید.
با توجه به آیین نامه 1337 در رابطه با فعالیت های تجاری این گونه می توان گفت، تأسیس موسسه های غیرتجاری در جهت اهدافی مانند فعالیت های هنری، موسسه های فرهنگی، خیریه و… که هدفی غیرتجاری داشته باشد امکان پذیر است و به راحتی می توان در جهت ثبت این گونه موسسه ها اقدام کرد. در این راستا ممکن است هدف مؤسسان کسب سود باشد که تفاوتی ندارد اما شاید برایتان سؤال باشد که چند نوع موسسه غیرتجاری وجود دارد؟!
انواع موسسه غیرتجاری
موسسه های غیرتجاری را می توان به دو دسته تقسیم کنیم:
1- موسسه غیرتجاری که هیچ هدف مالی و کسب سود برای مؤسسان آن وجود ندارد.
2- موسسه غیرتجاری که یکی از اهداف آن کسب سود نیز می باشد، مانند برخی موسسه های فرهنگی هنری و غیره.
در صورتی که موسسه مورد نظر اهداف مالی نیز داشته باشد نیاز است هنگام ثبت موسسه مدارک تحصیلی اعضای آن با موضوع مورد نظر تطبیق داده شود و در نهایت اگر تمام شرایط مهیا باشد ثبت انجام خواهد شد.
همچنین اگر برای موسسه مورد نظر هیچ اهداف مالی و کسب سودی ندارید در نهایت به آن ها موسسه غیرانتفاعی می گوییم و برای ثبت آن ها نیاز به گرفتن تائید و مجوزهای لازم از نیروی انتظامی می باشد.
ثبت موسسه غیرتجاری چگونه است؟
اولین و مهمترین نکته برای ثبت انواع موسسه غیرتجاری حضور حداقل دو شخص دارای سن 18 سال به بالا الزامی می باشد که با عنوان هیات مدیره موسسه معرفی شوند و لازم به ذکر است نیازی به ارائه گواهی سوء پیشینه نمی باشد.
همانند ثبت شرکت مسئولیت محدود در این نوع موسسه ها نیز نیازی به انتخاب بازرس نمی باشد اما در صورتی که اعضای موسسه تأکید به حضور بازرس دارند می توانند شخصی را با این عنوان معرفی کنند.
ثبت هیئت مذهبی
هیئت های مذهبی تشکل های دینی با ماهیت مردمی و بصورت موسسه غیرانتفاعی است که از اقشار مختلف زن و مرد در جامعه با هدف ترویج قران و عترت در مناسبت های مختلف تشکیل می شود. همچنین لازم به ذکر است تمام مراسم های عزاداری حضرت اباعبدالله حسین (ع) با نظارت هیئت امنا در هیئت های مذهبی برگزار می شود.
در گذشته برای برگزاری هیئت های مذهبی نیاز به ثبت آنلاین نبود و تمام مراحل بصورت حضوری انجام می شد اما امروزه با راه اندازی سازمان مختص به این امور انجام برخی از کارها ساده تر شده است و علاوه بر این با ثبت در سامانه مربوطه از خدمات متنوع که این سازمان در اختیار هیئت های مختلف می گذارد بهره مند می شوند.
شرایط ثبت هیئت های مذهبی
ثبت هرگونه موسسه غیرانتفاعی یا شرکت های مختلف دارای شرایط عمومی، اختصاصی و همچنین مدارک مورد نیاز می باشد که هنگام ثبت لازم است تا تمام اطلاعات درخواستی تکمیل و مدارک موردنیاز در سامانه بارگذاری و به سامانه های مربوطه نیز تحویل داده شود.
شرایط عمومی برای تأسیس هیئت های مذهبی عبارتاند از:
- تابعیت ایرانی افراد
- نداشتن سوء پیشینه کیفری
- التزام به ولایت فقیه
- وجه اجتماعی مناسب
- حداقل و حداکثر سن لازم 24 تا 60 سال
- حداقل مدرک تحصیلی دیپلم
- و…
مراحل ثبت هیئت مذهبی
ابتدا به نشانی https://tooba.tdm-ido.ir/regHeyat.aspx سامانه طوبی وارد می شویم، در این سامانه 4 بخش ثبت انجمن اسلامی، ثبت کانون فرهنگی تبلیغی، ثبت هیئت مذهبی و ثبت مداح/شاعر آئینی را مشاهده می کنیم که هیئت مذهبی را انتخاب و به سراغ تکمیل فرم های آن می رویم.
هیئت مذهبی در چهار مرحله به شرح زیر ثبت خواهد شد:
- مرحله اول: ابتدا فرم ثبت درخواست هیئت مذهبی را تکمیل کرده و در سامانه بارگذاری می کنیم.
- مرحله دوم: مشخصات اعضای هیئت امنا را در سامانه تکمیل کرده و به سراغ مرحله بعدی می رویم.
- مرحله سوم: در این مرحله مانند ثبت شرکت ها فرم اساسنامه را تکمیل و مشخصات هیئت مذهبی مورد نظر را تکمیل می کنیم.
- مرحله چهارم: این مرحله نهایی می باشد؛ که کد پیگیری موقت از سامانه دریافت کرده و سپس به کارشناس تشکل های دینی اداره تبلیغات شهرستان خود مراجعه کرده و مستندات را ارائه می دهیم.
در ادامه هر مرحله را همراه با مدارک مورد نیاز و توضیح دقیق تری توضیح می دهیم تا قبل از آنکه به سراغ ثبت این موسسه ها و هیئت های مذهبی بروید بصورت کامل با اقدامات لازم در هر مرحله و مدارک مورد نیاز آنها آشنا باشید.
گام اول
فرم ثبت درخواست هیئت مذهبی که لازم است تا تکمیل کنید را در گام اول بدو ورود مشاهده می کنید، در این فرم اطلاعات نماینده هیئت امنا شامل نام و نام خانوادگی، شماره ملی و غیره را همراه با آدرس دقیق محل تشکیل هیئت و آدرس محل سکونت متقاضی در سامانه تکمیل نمایید.
گام دوم
در این گام همانطور که پیش تر اشاره شد مشخصات اعضای هیئت امنا را ثبت می نماییم، تعداد این اعضا 5 نفر بوده و مشخصات مورد نظر عبارتند از:
- نام و نام خانوادگی افراد
- جنسیت
- نام پدر
- شماره ملی(کد فراگیر مختص اتباع خارجی)
- میزان تحصیلات و ارائه آخرین مدرک تحصیلی
- تاریخ تولد اعضاء
- سن
- محل صدور شناسنامه
- وضعیت تأهل و تجرد
- مذهب
- تابعیت
- شغل
- آدرس دقیق محل سکونت افراد
- تلفن ثابت و همراه
- اسکن تمام صفحات شناسنامه، کارت ملی، مدارک تحصیلی و تصویر 4*3 افراد
گام سوم
در این مرحله اساسنامه هیئت مذهبی در 28 ماده و 4 فصل تنظیم شده است و سرفصل های آن شامل اطلاعات کلی و اهداف موسسه، مشخصات اعضای هیئت امنا و ارکان، مشخصات مالی و حقوقی و موارد انحلال هیئت می باشد.
گام چهارم
در مرحله نهایی کد پیگیری موقت از سامانه طوبی دریافت شده که با مراجعه به کارشناس تشکل های دینی و ارائه مستندات(شناسنامه، کارت ملی هیئت امنا و ارکان هیئت مذهبی و…) که پس از تحویل مدارک و مستندات، بازدید از محل، همچنین تکمیل فرم های تائید شده و تائید نهایی کارشناس تشکل های دینی مجوز قانونی همراه با کد شناسایی 9 رقمی صادر می گردد، در این مرحله هیئت مذهبی بصورت رسمی ثبت و قادر به فعالیت می باشد و می تواند از تمام خدمات و مزایایی که سازمان تبلیغات اسلامی در اختیار هیئت ها قرار می دهد بهره مند شوند.
کلام آخر
ثبت هیئت مذهبی یکی از انواع موسسه غیرانتفاعی به شمار می آید که با هدف ترویج قرآن و برگزاری مراسم های مذهبی و بدون هیچ گونه هدف تجاری می باشد، جهت ثبت موسسه و انجام تمام مراحل آن نیاز به داشتن اطلاعات و آگاهی کافی در این زمینه است تا بتوانیم مراحل آن را به درستی و بدون هیچ خطایی طی کنیم.
جهت ثبت رسمی هیئت ها در صورت نداشتن اطلاعات یا فرصت کافی در این زمینه می توانید این مهم را به موسسه های فعال در این زمینه واگذار کنید تا کارشناسان باتجربه در کوتاه ترین زمان ممکن هیئت مورد نظر شما را به ثبت برسانند.
ممنون که اینقدر کامل و شفاف روند رو توضیح دادید ما چند سال قبل یه هیئت با سختی زیاد ثبت کردیم .
سلام ممنون
سلام ممنون از راهنماییتون آیا حتما نیاز به مجوز هست؟
سلام بله
با سلام ایا افراد مجرد هم میتوانند هییت مذهبی ثبت کنند؟
سلام مسئول هیئت باید متاهل باشد