پروانه بهره برداری یکی از مجوزهایی است که جهت شروع برخی از کارهای تجاری و اقتصادی دریافت آن ضروری است، اما شرایط صدور پروانه بهره برداری چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چه مدارکی برای دریافت پروانه بهره برداری لازم است؟ چگونه می توانیم پروانه بهره برداری بگیریم؟ همه این موارد در ادامه بررسی می شود، بنابراین اگر شما نیز در رابطه با مجوز و شرایط لازم برای دریافت پروانه بهرداری سوال دارید حتما در ادامه با ما همراه باشید.
برای اطلاع از قیمت ثبت شرکت و پلمپ دفاتر تنها کافیست با کارشناسان مجموعه ثبت دانا تماس بگیرید تا با صفر تا صد ثبت شرکت و انواع قالب تجاری آشنا شوید.
پروانه بهره برداری چیست؟
شاید برای شما نیز سوال بوجود آمده که پروانه بهره برداری چیست اما اغلب افرادی که به دنبال شرایط صدور و اخذ پروانه بهره برداری هستند، یک تعریف و آشنایی نسبی نیز با کلیت آن دارند اما برای اطلاع دقیق تعریفی از آن را ارائه می دهیم.
پروانه بهره برداری نوعی مجوز شروع فعالیت برای یک واحد صنعتی به شمار می آید، با توجه به اینکه برای راه اندازی و شروع فعالیت های تجاری در یک واحد صنعتی به دریافت مجوزهای متعددی نیاز است که هریک در زمان مشخصی اخذ می شود، پروانه بهره برداری نیز یکی از آن ها می باشد و پس از راه تاسیس و قبل از تولید انبوه باید دریافت شود.
در نظر بگیرید دارای یک واحد صنعتی هستید و پس از انجام تمامی اقدامات لازم، خرید تمام تجهیزات و استخدام نیروهای متخصص حالا نوبت به پروانه بهره برداری می رسد، این مجوز تنها برای واحدهای صنعتی ضروری است و دارای اهمیت بالایی می باشد، زیرا در آن اطلاعات مهمی همچون میزان ظرفیت واحد تولیدی تعیین می شود که در نهایت روند کاری را تعیین می کند.
مدارک لازم دریافت پروانه بهره برداری
پس از بررسی مفهوم پروانه بهره برداری حال لازم است بدانیم برای دریافت آن چه مدارکی لازم است، بنابراین در ادامه لیست کاملی از مدارک لازم برای دریافت پروانه بهره برداری را معرفی می کنیم تا با فراهم کردن این مدارک به صورت کامل پرونده خود را از برگشت خوردن به دلیل نقص مدارک نجات دهید و در زمان دریافت مجوز نیز صرفه جویی کنید.
- ابتدا به وبسایت بهین یاب مراجعه کرده و فرم مورد نظر را تکمیل کنید.
- کپی برابر اصل شده از تمامی مدارک شناسایی فرد متقاضی ارائه دهید، اعم از کارت ملی، شناسنامه و…
- ارائه کپی مدارک ثبت شرکت و در صورتی که شرکت مورد نظر دارای تغییراتی بوده حتما روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت نیز ارائه شود.
- ارائه پایان کار ساختمان و در صورتی که ساختمان اجاره ای است ارائه اجاره نامه نیز ضروری است.
- لیست کاملی از تمامی تجهیزاتی که برای واحد صنعتی خود خریداری نموده اید همراه با فاکتور و جزئیات خرید ارائه دهید.
- لیستی از تمامی کارکنان و کارگران ارائه دهید.
- تاییدیه از معاونت دارویی و غذایی دانشگاه علوم پزشکی دریافت کنید و همراه با مدارک ارائه دهید.
شرایط صدور پروانه بهره برداری
- دارندگان جواز تاسیس لازم است درخواست کتبی خود را به وزارت صنعت و معدن ارسال کرده و فرم سوالات را برای دریافت پروانه بهره برداری تکمیل نمایند.
- کارشناس مسئول تمامی عملیات اجرایی را بررسی و نظارت می کند و پروژه را با طرح اولیه مقایسه کرده و در نهایت نیز گزارشی از چگونگی پیشرفت طرح ارائه می دهد.
- کارشناس پس از بررسی طرح پیش نویسی از فرم را حاضر کرده و جهت تایید نهایی به معاون مربوطه ارائه می کند.
- پس از تایید و امضای مسئول مربوطه فرم در 6 نسخه چاپ شده و در دفترخانه نیز ثبت می شود و نسخه اصل آن پس از دریافت تمام حقوق دولتی متناسب با سرمایه ثابت به متقاضی ارائه می شود و نسخه های دیگر نیز به مراجع مرتبط ارسال خواهد شد.
- دریافت یا عدم دریافت جواز تاسیس هیچ گونه محدودیتی برای دریافت اخذ پروانه بهره برداری ایجاد نمی کند.
- نکته مهم و قابل توجه عدم صدور پروانه بهره برداری برای واحدهای صنعتی در شعاع کمتر از 120 کیلومتر برای تهران و شعاع کمتر از 50 کیلومتر برای اصفهان است.
- علاوه بر مورد قبل رعایت موارد زیست محیطی و استانداردهای لازم جهت برای دریافت پروانه بهره برداری ضروری است.
امکان سنجی فنی اقتصادی
امکان سنجی فنی اقتصادی از جمله اقداماتی است که فناوران جهت اخذ تصمیم نهایی برای سرمایه گذاری روی طرح انجام می دهند و به افراد کمک می کند تا با استفاده از تحلیل و بررسی هاس اصولی گزینه های مختلف اجرایی، فنی، مالی و سرمایه گذاری را شناسایی کرده و در نهایت بهترین روش انتخاب شود.
عنوان های مطالعات امکان سنجی به شرح زیر است:
- بررسی موقعیت و محل کارخانه
- بررسی طرح پروژه
- بررسی سابقه طرح
- تحلیل بازار و گنجایش تولید
- بررسی میزان مواد اولیه لازم برای تولید
- بررسی و برآورد هزینه ها
- بررسی طرح بازاریابی
- سنجش میزان منابع انسانی
- برنامه ریزی اصولی و استاندارد برای اجرا
مراحل صدور پروانه بهره برداری
یکی دیگر از موارد مهم که حتما لازم است به آن توجه کنید تا صدور پروانه بهره برداری با موفقیت انجام شود، مراحل آن است، با توجه به اهمیت این بخش اگر چنانچه توانایی یا فرصت کافی برای این کار ندارید حتما مراحل صدور پروانه بهره برداری را به کارشناس واگذار کنید تا با دقت بالا انجام شود.
- ابتدا به صورت اینترنتی در وبسایت بهین یاب ثبت نام کرده و نسبت به تکمیل فرم های مربوطه اقدام کنید.
- سپس درخواست کتبی خود را برای اخذ پروانه بهره برداری ثبت نمایید
- در تکمیل فرم ها با دقت بالا عمل کنید و تمامی اطلاعات را به درستی و صحیح وارد کنید، زیرا اهمیت بالایی دارد.
- در این مرحله کارشناس مربوطه تمامی مدارک و اطلاعات شما را بررسی می کند و پس از زمان مشخصی نتیجه به شما ابلاغ می شود.
- در صورت عدم تایید کارشناس لازم است مدارک را بازنگری کنید و نواقص را برطرف کنید و در صورت تایید نیز لازم است جهت حضور بازرس در واحد تولید خود آمادگی داشته باشید.
- بازرس از واحد تولیدی شما بازدید خواهد کرد و حتما لازم است نتیجه نهایی در واحد تولیدی شما با طرح اولیه مطابقت داشته باشد و در صورت هماهنگی بین آن دو بازرس تاییدیه را صادر می کند.
- پس از تایید بازرس نوبت به دریافت استعلام ها می رسد.
- پس از طی شدن مراحل بالا در صورت عدم وجود ایراد یا هرگونه نواقص پروانه بهره برداری صادر می شود.
حتما توجه کنید طرح اولیه یکی از فرم های مخصوص حین ثبت درخواست است و تاکید می شود برای تکمیل آن با نهایت دقت عمل کنید تا در ادامه مراحل مشکل ساز نشود.
اعتبار پروانه بهره برداری
اعتبار پروانه بهره برداری از آن سوالات مهمی است که متناسب با شهر فعالیت شما متفاوت است، به عنوان مثال اگر در استان تهران هستید اعتبار پروانه یک ساله و پس از آن نیز قابل تمدید است اما در شهرستان ها مادامی که فعالیت واحد تولیدی ادامه داشته باشد پروانه بهره برداری نیز اعتبار دارد.
برای تمدید اعتبار پروانه در تهران پس از گذشت یکسال در صورت نیاز می توانید اعتبار را تمدید کنید و در این مرحله بازرسین از واحد تولیدی بازدید می کنند و پس از تایید فعالیت واحد تولیدی اعتبار آن را 3 سال تمدید می کنند.
پس از اعتبار سه ساله باز هم در صورتی که قصد تمدید داشته باشید روند آن مانند مراحل بالا تکرار می شوذ با این تفاوت که اینبار اعتبار آن 5 ساله تمدید خواهد شد و پس از 5 سال نیز در صورت درخواست تمدید مجدد اعتبار دائمی تمدید می شود.
هزینه اخذ پروانه بهره برداری
هزینه دریافت پروانه بهره برداری از دیگر موارد مهم است که به سه دسته زیر تقسیم می شود:
- هزینه خرید تجهیزات و راه اندازی واحد صنعتی
- هزینه دریافت پروانه بهره برداری که به صورت مستقیم به سازمان پرداخت می شود.
- هزینه پرداختی به شرکت های خدماتی واسطه برای انجام امور اخذ پروانه
توجه کنید در سه دسته بالا برای موارد متفاوت قیمت ها نیز مختلف است و نمی توان هزینه های صدور پروانه بهره برداری یا حتی قیمت ثبت شرکت، استعلام ثبت برند و دیگر موارد ثبتی را مبلغ یکسانی اعلام کرد، بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه ها می توانید با کارشناسان مجموعه ثبت دانا تماس بگیرید.
مزایای اخذ پروانه بهره برداری
- استفاده از تمامی امتیازات و تسهیلاتی که برای واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده است.
- انجام تمامی امور تولید به صورت قانونی با داشتن پروانه بهره برداری و دریافت اعتبار قانونی و امکان ارائه لیست بیمه، قبض های پرداختی و ثبت آمار تولید وجود دارد.
- امکان دریافت علامت استاندارد برای واحدهای صنعتی
- امکان شرکت در مناقصه های دولتی و خصوصی
- امکان دریافت پروانه ساخت و ساز و تولید محصولات دارویی، آرایشی و…
- امکان معافیت از پرداخت مالیات واحد صنعتی جدید
- ساده شدن مراحل ثبت برند با داشتن پروانه بهره برداری
- معافیت از مالیات در اجرای طرح های انتقال و توسعه
- امکان معافیت از مالیات با پرداختن به فعالیت های هنری
- امکان معافیت از پرداخت مالیات گمرکی جهت وارد کردن ماشین آلات داخلی
- امکان حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی
- امکان تهیه مواد اولیه پلاستیکی و شیمیایی از پالایشگاه ها با نرخ دولتی
- امکان بخشودگی واحد های صنعتی به مدت یکسال در خصوص جریمه وام ها
- امکان معافیت از پرداخت حق بیمه پرسنل جدید
- امکان استفاده از حامل انرژی به نرخ دولتی و به کار گرفتن انرژی برق با تعرفه مشخص برای امور صنعتی
اصلاح پروانه بهره برداری
در صورتی که پس از گزشت مدت زمانی واحد صنعتی دچار تغییراتی شود، به عنوان مثال اضافه شدن دستگاه و تجهیزات جدید در نتیجه ظرفیت تولیدی نیز بالا میرود بنابراین لازم است پروانه بهره برداری نیز تغییر کند که برای اصلاح پروانه بهره برداری نیاز به دریافت و تکمیل فرم اصلاحیه می باشد و پس از انجام این مراحل مجددا بازرسین از واحد صنعتی بازدید کرده و در صورت تایید بودن تمامی موارد پروانه بهره برداری با اصلاح خواهد شد. مشابه این مساله در ثبت تغییرات شرکت نیز وجود دارد و لازم است تمام تغییرات به صورت رسمی ثبت و تایید شود.
ابطال و انتقال پروانه بهره برداری
ابصال پروانه بهره برداری در صورتی اتفاق می افتد که امکانات، تجهیزات، منابع انسانی و… برای واحد تولیدی وجود نداشته باشد در این صورت نمی توان به عنوان یک واحد تولیدی از آن یاد کرد بنابراین دارنده مجوز با درخواست ابطال پرونده، پروانه بهره برداری را باطل می کند.
جهت انتقال پروانه بهره برداری نیز لازم است موافقت سازمان جهت انتقال پروانه به محل مجاز صنعتی که تمامی ضوابط از جمله قوانین و استانداردهای محیط زیست در آن رعایت می شود را دریافت کنید.
نکات مهم و راهنمای صدور پروانه بهره برداری
- در صورت اجاره ای بودن محل کار نیاز به کد رهگیری برای دریافت پروانه بهره برداری است.
- برای ثبت تقاضا تنها لازم است به سامانه بهین یاب مراجعه کنید، نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد.
- در صورت تقاضای صاحب پروانه امکان تغییر نام صاحب اصلی وجود دارد.
- برخی شرایط و موارد خاص امکان اخذ پروانه بهره برداری بدون جواز تاسیس نیز امکان پذیر است.
- در صورت تغییر آدرس حتما لازم است اصلاح و تغییر در پروانه بهره برداری انجام شود.
کلام آخر
پروانه بهره برداری از جمله مجوزهای مهم برای راه اندازی و تاسیس واحد تولیدی به شمار می آید که در این مقاله تلاش شد تا شرایط صدور پروانه بهره برداری، مدارک لازم، مراحل و نکات مهم به صورت کامل بررسی شود، توجه کنید اگر مراحل درخواست پروانه بهره برداری به درستی و با دقت طی نشود در نهایت احتمال ایجاد مشکل و پیچیدگی برای واحد تولیدی بالا می رود.
در صورتی که برای دریافت پروانه بهره برداری یا ثبت شرکت در تهران، استعلام ثبت برند و… نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید می توانید با کارشناسان مجموعه ثبت دانا تماس بگیرید و صفر تا صد ثبت شرکت خود را به این مجموعه واگذار کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!