امروزه بیش از هر زمان دیگری شاهد افرادی هستیم که قصد تاسیس موسسه حقوقی دارند و این مساله نشان از تعداد بالای مشاورین حقوقی ماهر و وکلای باتجربه است، اما سوال این است ثبت موسسه حقوقی چه شرایطی دارد؟ مدارک و شرایط لازم برای ثبت این نوع موسسات چیست؟ در ادامه قصد داریم تمام این موارد را بررسی کنیم، برای دریافت پاسخ سوالات خود با ما همراه باشید.
موسسه حقوقی چیست؟
بصورت ساده و کلی می توان گفت موسسه های حقوقی در دو نوع از جمله ارگان های غیرانتفاعی یا غیرتجاری هستند که هدف از راه اندازی این موسسه های غیرانتفاعی نیز اموری غیر از فعالیت های تجاری است، می توان به مواردی همچون امور خیریه، پژوهش های علمی، خدمات شهری و… اشاره کرد.
با توجه به اینکه اغلب این موسسه ها فعالیت خود را در حیطه روال قانونی انجام می دهند بنابراین لازم است همه ی فرآیندهای ثبت و افتتاح موسسه نیز بر طبق نظر کارشناسان دادگستری و وکلا و اداره ثبت اعمال شود تا تمامی روال کاملا قانونی باشد.
بنابراین لازم است ابتدا اطلاعات اولیه شامل هدف ما از راه اندازی موسسه حقوقی چیست، چه ویژگی هایی دارد و اطلاعاتی از این دست را مشخص کنیم تا بتوانیم موسسه حقوقی خود را به صورت قانونی به ثبت برسانیم.
ثبت موسسه حقوقی چه اهمیتی دارد؟
با توجه به قوانین تجارت موسسه ها ضروری است که همه ی موسسه های حقوقی به ثبت برسند و اگر موسسه حقوقی ثبت نشده باشد شرکای آن به عنوان شرکای موسسه تضامنی محسوب می شود، همچنین با توجه به قوانین و ضابطه های مشخص شده احتمال جریمه نقدی برای مدیران موسسه وجود دارد و در نهایت خطر انحلال موسسه را تهدید می کند.
همچنین در نظر داشته باشید موسسه ای که به صورت رسمی در اداره ثبت به ثبت نرسیده باشد، دیگران می توانند به راحتی از آن نام تجاری به نفع خود سوء استفاده کنند و حتی در مواردی ممکن است برای مدیران موسسه تبعات داشته باشد و این مساله نه تنها نه تنها به جنبه تجاری نام موسسه لطمه می زند بلکه از ارزش اقتصادی موسسه نیز می کاهد و در مجموع به ضرر موسسه است که می توان به اهمیت ثبت موسسه پی برد.
شرایط اعضای تشکیل دهنده برای ثبت موسسه حقوقی
- دریافت و تمدید پروانه وکالت از کانون وکلا یا مرکز مشاوران قوه قضاییه
- دقت کنید محل صدور پروانه وکالت و شهری که برای محل راه اندازی موسسه انتخاب می کنید، باید یکسان باشد، بعنوان مثال نمی توان محل صدور پروانه را اصفهان انتخاب کرد اما محل احداث موسسه را تهران در نظر گرفت.
- هیچ سابقه کیفری موثری نداشته باشد و یا دارای محکومیت های شدید قضایی نباشد.
- رفتار و کردار آن ها با یک وکیل و شغل وکالت منافات نداشته باشد.
- بصورت مستقل هیچگونه دفتر وکالتی نداشته باشید.
- بصورت همزمان در موسسه حقوقی دیگری فعالیت نداشته باشید.
- پروانه وکالت خود را مرتبا تمدید کنید.
شرایط لازم برای ثبت موسسه حقوقی
- حداقل یک میلیون ریال سرمایه نقدی نیاز است.
- حداقل اعضا برای ایجاد موسسه دو نفر است.
- دریافت مجوز ثبت موسسه از مرکز صادر کننده پروانه
- انتخاب موضوع موسسه از شرایط لازم است.
- در اساسنامه موسسه حقوقی لازم است نام موسسه حقوقی و اعضای آن و همچنین تمام مشخصات آن ها به همراه اقامتگاه قانونی آنان قید شود.
- هر تغییری که در اساسنامه داده شود نیاز است تا به اطلاع اداره ثبت شرکت ها برسد و همچنین در روزنامه رسمی نیز ثبت شود، این مساله را در مقاله ثبت تغییرات شرکت نیز به صورت کامل آموختیم.
- یک نفر از موسسین موسسه حقوقی سابقه ای معادل ده سال وکالت داشته باشد.
موضوع فعالیت موسسه حقوقی
در مقالات مختلفی از جمله ثبت شرکت سهامی خاص یا ثبت شرکت مسئولیت محدود آموختیم هر شرکت یا موسسه ای برای شروع فعالیت خود ابتدا لازم است موضوع فعالیت خود را مشخص کند، به گونه ای که می توانید اهداف و حدود فعالیت خود را از این طریق مشخص کنید، قطعا موضوع کلی فعالیت مشخص است اما آنچه مهم است مشخص کردن موضوع بصورت جزئی است.
به عنوان مثال این مسئله که موسسه های حقوقی در زمینه مسائل حقوقی فعالیت دارد کاملا مشخص است اما این که چه خدماتی و به صورت جزئی در چه زمینه ای فعال است مهم است که باید مشخص شود و پس از مشخص شدن آن در صورتی که یک موسسه خارج از موارد مشخص شده عمل کند و اقداماتی خارج از آن انجام دهد بنابراین خلاف قانون عمل کرده است پس انتخاب موضوع خود به صورت دقیق بسیار مهم است زیرا در صورت کم و زیاد شدن آن ممکن است شامل جریمه شویم.
یک موسسه حقوقی چه فعالیت هایی دارد؟
موسسه حقوقی می تواند در زمینه های مختلفی فعالیت داشته باشد برخی از این موارد را در ادامه مشاهده می کنیم:
- رسیدگی به تمام امور حقوقی
- رسیدگی به تمامی امور کیفری
- رسیدگی به پرونده های مربوط به امور خانواده
- رسیدگی به مشاوره های حقوقی
- داوری ها و اعمال نتایج آن
انتخاب نام برای ثبت موسسه حقوقی
تاکنون در مقاله های متفاوتی به انتخاب نام صحیح اشاره کرده ایم و به نکات مهمی تاکید داشته ایم اما آنچه را که در مجموع برای انتخاب نام موسسه حقوقی اهمیت دارد را با هم مرور می کنیم:
- قبل از نام انتخابی خود از کلمه “موسسه” استفاده کنید.
- استفاده از کلمه “حقوقی” پس از کلمه “موسسه” به دلیل رعایت عدم سابقه و تشابه جزیی در نظرگرفته نمی شوند.
- نامی که برای موسسه حقوقی انتخاب می کنید با فعالیت حقوقی مرتبط باشد.
- نام انتخابی سه سیلابی باشد.
- نام های انتخابی خاص باشد و نام های عام قابل قبول نمی باشد.
- نامی که انتخاب می کنید کاملا فارسی باشد.
- نامه که برای موسسه حقوقی انتخاب می کنید با مبانی شرعی و عرفی کشور هیچ منافاتی نداشته باشد.
در صورت رعایت نکردن موارد ذکر شده نام انتخابی شده توسط اداره ثبت رد می شود و شما ناچار می شوید تا این مراحل را مجدد طی کنید و نام دیگری را انتخاب کنید.
مدارک مورد نیاز ثبت موسسات حقوقی 1401
- ارائه دو نسخه اساسنامه شرکت
- ارائه دو نسخه شرکت نامه
- ارائه دو نسخه صورتجلسه
- ارائه مدارک هویتی افراد اعم از کپی کارت ملی و شناسنامه
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه و سابقه کیفری
- ارائه کارت معافیت از سربازی یا پایان خدمت
- ارائه یک نسخه از وکالت نامه
- ارائه مدارک تحصیلی وکلا و مشاوران حقوقی
- ارائه فیش ۴۰،۰۰۰ ریال
انواع موسسه حقوقی
به صورت کلی موسسه های حقوقی به دو دسته موسسه های غیرانتفاعی و موسسه های غیرتجاری تقسیم می شوند که هر یک را می توان این گونه معرفی کرد:
موسسه غیرانتفاعی
موسسه های حقوقی غیرانتفاقی با هدف ارائه خدمات انسانی تاسیس می شوند، برخی از این موسسه ها را می توان به امور خیره، انجمن علمی، سمینار و همایش، و… اشاره کرد که هدف ارائه خدمات به افراد مختلف است، می توان گفت هدف این موسسات جذب مخاطبین یا منافع شخصی موسسین نمی باشد.
موسسه غیرتجاری
این موسسه ها با هدف کسب منفعت مالی و تجاری و در جهت ارائه خدمات و آموزش های گوناگونی راه اندازی می شوند، برخی از آن ها را می توان به مواردی همچون، آموزشگاه های علمی آموزشی، آموزشگاه های زبان خارجه و… اشاره کرد.
مراحل ثبت مؤسسه حقوقی
برای آنکه بتوانید موسسه حقوقی خود را با موفقیت ثبت کنید لازم است مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید:
- ابتدا دو نفر(حداقل) را به عنوان اعضای هیئت مدیره معرفی کنید.
- یک نسخه کپی برابر با اصل از کارت ملی و شناسنامه اعضای هیئت مدیره تهیه کنید
- تمامی اطلاعاتی همچون آدرس موسسه، سمت اعضا و… را جهت تکمیل مدارک ارائه نمایید.
- مدارکی که توسط وکیل تنظیم شده است را امضا نمایید.
- با توجه به شرایط تعیین شده نام موسسه را انتخاب نمایید.
- منتظر تایید نام بمانید و مدارک را تکمیل نمایید.
- مدارک تکمیل و تنظیم شده را به اداره ثبت شرکت ها ارسال نمایید
- در صورت تایید تمامی مدارک لازم است آگهی تاسیس موسسه را در روزنامه رسمی و محلی منتشر کنید.
اگر زمان و دانش کافی برای ثبت موسسه های حقوقی ندارید بهتر است این مهم را به کارشناسان ثبت دانا واگذار کنید، زیرا این مجموعه با چندین سال سابقه فعالیت در این زمینه با تمامی چالش ها آشنا بوده و به راحتی در کوتاه ترین زمان ممکن موسسه و شرکت مورد نظر شما را به ثبت می رساند.
کلام آخر
با توجه به اهمیت موسسه های حقوقی در کشور ما ایران در این مقاله سعی شد تا به صورت کامل به بررسی مراحل و مدارک لازم برای ثبت موسسه حقوقی بپردازیم، چنانچه مواردی در این زمینه مبهم است می توانید از طریق بخش نظرات سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
در چه شرایطی برند شما رد شده و تائید نمی شود؟
- برند 45 طبقه است و در صورتی که برند انتخابی در زمینه فعالیت شما ثبت شده باشد یا با دیگر برندها هم آوایی داشته باشد کارشناس مربوطه برند را رد کرده و یا نقص در نظر می گیرد که لازم است موارد را برطرف کرده و مجدداً برند خود را برای تائید معرفی کنید.
آیا این امکان وجود دارد که در شرکت های سهامی خاص شخصی همزمان رئیس و نایب رئیس و عضو شرکت باشد؟
- بله این مورد امکان پذیر است و هیچ ممانعتی برای آن وجود ندارد.
آیا انتخاب بازرس از میان سهامداران در شرکت های سهامی خاص امکان پذیر است؟
- بله هیچ ممانعتی برای آن وجود ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!