تاریخچه ثبت شرکت در ایران از چه زمانی شروع شده است؟ اولین شرکتها در چه تاریخی ثبت شدهاند؟ از چه روزی قانون برای شرکتها وضع شد؟ برای پاسخ به این سوال و سوالات مشابه تصمیم گرفتیم مقاله تاریخچه ثبت شرکت در ایران را بنویسیم. در این مطلب در مورد تمامی مطالب مرتبط با این موضوع صحبت کرده و تمامی مطالب مهم را بررسی خواهیم کرد. در واقع به طور کامل تاریخچه ثبت شرکت را مورد واکاوی قرار خواهیم داد. میتوانید اطمینان داشته باشید در پایان این نوشته پاسخ تمامی سوالات خود را دریافت خواهید کرد. پس تا اتمام مقاله همراه ما باشید.
انسانها از قرنها پیش علاقه به کار گروهی و شراکتی داشتهاند. از همان زمانی که برای شکار با همدیگر تصمیم گرفته و گوشت شکار را تقسیم میکردند. در سالهای بعد در تجارت نیز نوعی از شراکت به وجود آمد . در صنایع مختلف افراد با یکدیگر شریک شده و سود حاصله از فعالیت اقتصادی را قسمت میکردند. با توجه به مطالب فوق مشاهده میکنید که سابقه شراکت در جهان و ایران به قرنها پیش بازمیگردد. اما ثبت شرکت در ایران از چه زمانی انجام شد و تاریخچه ثبت شرکت دقیقا به چه صورت است ؟
تاریخچه ثبت شرکت
در ایران نخستین قوانین برای ثبت شرکت به سالهای ۱۳۰۳ و ۱۳۰۴ برمیگردد. اما مهمترین قوانین در سال ۱۳۱۱ وضع شد و شرکتها ملزم به پیروی از آن شدند. این قوانین بعدها و در سال ۱۳۴۷ مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت و مواردی به آن اضافه و موادی نیز حذف شد. هسته و شاکله اصلی تمامی قوانین ثبت شرکت فعلی نیز مربوط به همان قانون سال ۴۷ است.
به طور مثال در حال حاضر طبق قانون ۷ نوع شرکت در ایران قابل ثبت است . این شرکتها عبارتند از مسئولیت محدود ، سهامی خاص و عام ، شرکتهای مختلط سهامی و غیر سهامی ، تعاونی ، نسبی و تضامنی . تمامی این موارد در قانون سال ۴۷ ذکر شده است. با توجه به موارد بالا میتوان زمان شروع تاریخچه ثبت شرکت را سال ۱۳۱۱ و تاریخ گسترش و اصلاح آن را سال ۱۳۴۷ در نظر گرفت. با گذشت زمان و با پیشرفت دنیا در همه عرصهها احساس میشد که این قوانین هم باید در قسمتهایی عوض شوند. در ادامه به تعدادی از آنها خواهیم پرداخت که با توجه به پیشرفتهای دنیای امروزی دستخوش تغییراتی شدهاند.
تغییرات قوانین ثبت شرکت در دهههای اخیر
تاریخچه ثبت شرکت از قبل از انقلاب شروع شده و در بعد از آن هم ادامه پیدا کرده است. سه نمونه از مهمترین تغییرات آن عبارت است از :
۱ – ورود به دنیای آنلاین : با استفاده روزافزون از کامپیوتر و اینترنت دیگر ثبت شرکت به صورت سنتی پاسخگو نبود. پس تصمیم بر آن گرفته شد که کارها به جای روش سنتی به صورت غیر حضوری و دیجیتال انجام شود. این امر باعث شد نقطه عطفی در ثبت شرکت در ایران به وجود بیاید و قوانین تغییر قابل ملاحظهای بکند. دیگر لازم نیست برای طی کردن مراحل اداری فاصله بین ادارهها طی شود. تمامی مدارک در سایت بارگذاری شده و نتیجه از همان طریق اعلام میشود. یک نمونه از آن گواهی عدم سوپیشینه است که در حال حاضر به صورت کاملا غیر حضوری و به صورت آنلاین صادر میشود.
۲ – تغییر بحث مالیاتی: یکی دیگر از تغییرات مهم در قوانین ثبت شرکت مرتبط با بحثهای مالیاتی است. از دهه هفتاد کد اقتصادی از ملزومات هر شرکتی شد و باید بر روی تمامی اسناد رسمی مورد استفاده قرار میگرفت. همچنین دفاتر پلمپ مالیاتی نیز اضافه شد که شرکتها موظف به پر کردن و تحویل آن بوده و مالیات بر اساس آن سنجیده میشود.
۳ – به وجود آمدن شکل جدیدی از شرکت : در حال حاضر شرکتها تقریبا همان انواعی هستند که در سال ۴۷ گفته شد ولی از نظر شکلی تغییر کردهاند. به طور مثال شرکتهای دانش بنیان به وجود آمدهاند و قوانین خاص خود را دارند. این شرکتها موتور محرکه اقتصاد بوده و ارزش افزوده زیادی تولید میکنند. شرکتهای خصوصی نیز نسبت به سالها پیش به تعداد بسیار زیادی ثبت شده و شروع به فعالیت میکنند. در حال حاضر و در مجموع حدودا یک میلیون شرکت ثبتی در کشور داریم.
تاریخچه ثبت شرکت های خارجی در ایران
تمامی کشورها احتیاج به سرمایه گذاری خارجی دارند. از این رو در سال ۱۳۱۰ قانونی گذاشته شد که بر مبنای آن شرکتهای خارجی مجاز به فعالیت در ایران شدند. برطبق این قانون کلیه شرکتهای خارجی که بخواهند در ایران کار کنند باید دو شرط را داشته باشند. اول اینکه باید در کشور خود قانونی باشد و ثبت شده باشد. دوم آنکه باید در اداره ثبت اسناد تهران هم به ثبت رسیده باشند. با این قوانین بود که سیل شرکتهای خارجی به کشور روانه و سرمایه گذاری به حد مطلوبی افزایش پیدا کرد.
پس از پیروزی انقلاب و در سال ۵۸ به علت اینکه جو ضد بیگانگان رواج پیدا کرده بود قوانین دستخوش تغییراتی شد.
در نتیجه در قانون اساسی ذکر شد که فعالیت شرکتهای خارجی در ایران و در امور تجاری و صنعتی و … ممنوع است و نباید انجام شود . این مسئله باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی شد. عملا راه سرمایه گذاری خارجی را بست و دیگر تکنولوژی و دانش روز به ایران وارد نمیشد. برای حل این مشکل شورای نگهبان مبادرت به اظهار نظر کرد و قوانین جدیدی به وجود آمد. بر مبنای آن تنها در صورتی شرکتهای خارجی میتوانند در ایران کار کنند که طرف قرارداد با دولت جمهوری اسلامی باشند و با ادارات قرارداد ببندند. البته اظهارنامه شرکتهای خارجی باید دارای شرایطی باشد.
مهمترین ضوابط اظهارنامه ثبت شده برای شرکتهای خارجی :
۱ – نام شرکت باید به طور کامل ذکر شود
۲ – نوع شرکت ذکر شود
۳ – تابعیت بیان شود
۴ – میزان آورده مشخص باشد
۵ – ترازنامه و اساسنامه داشته باشد
و….
همانگونه که مشاهده میکنید تاریخچه ثبت شرکت در ایران برای شرکتهای داخلی و خارجی به سال ۱۳۱۰ و ۱۳۱۱ برمیگردد. البته که از آن زمان تا به حال قوانین تغییراتی کرده و در جهت قانونمدتر شدن حرکت کردهاند.
نتیجه گیری
در مقاله بالا تاریخچه ثبت شرکت در ایران مورد بررسی قرار گرفت. شرکتهای ایرانی در سال ۱۳۱۰ دارای قانون اولیه شده و در سال ۱۳۴۷ قانون جامعی در این مورد وضع گردید. تاریخچه ثبت شرکتهای خارجی هم از سال ۱۳۱۱ شروع شد و در سالهای بعد تغییراتی داشت. عملا قوانین شرکتها بنا به سیاست روز دولتها و پیشرفتهای دیجیتالی ناگزیر تغییراتی کردهاند. این عوامل گاهی در جهت محددودیت و در مواقعی در جهت گسترش شرکتها گام برداشتهاند.
دانستن تاریخچه ثبت شرکتها برای تمام افراد لازم است تا بدانند برای رسیدن به قوانین کنونی چه مراحلی طی شده است.
برای داشتن اطلاعات بیشتر در هر زمینه ای در مورد ثبت انواع شرکت و برند و … میتوانید با ثبت دانا تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
تعقیب
[…] مقاله : تاریخچه ثبت شرکت در ایران را به شما پیشنهاد میکنم […]
[…] مقاله : تاریخچه ثبت شرکت در ایران را به شما پیشنهاد میدیم […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!