اولین سوالی که در هنگام ثبت شرکت برای شروع فعالیتهای مختلف تجاری با آن روبهرو میشویم، این است که چه نوع شرکتی را ثبت نماییم. در قانون تجارت ایران، ۷ نوع شرکت مختلف آمده که هر کدام ویژگیها و شرایط خاص خود را دارا هستند. اما تجربه و البته آمارها نشان میدهد که شرکتها بیشتر در نوع مسئولیت محدود و همچنین سهامی خاص ثبت میشوند. بنابراین احتمال این که بر سر دوراهی انتخاب یکی از این دو نوع مانده باشید، زیاد است. به همین منظور قصد داریم تا در این نوشتار به بیان ویژگیهای کلی هر کدام و مقایسهی آنها بپردازیم.
شرکت با مسئولیت محدود
بر مبنای تعریفی که در ماده ۹۴ قانون تجارت ایران آمده، شرکت با مسئولیت محدود، شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل میشود و شرکا به میزان سرمایهی خود در شرکت در قبال قروض و تعهدات مسئول هستند. ولی به هر حال بالاترین مسئولیت متوجه مدیر عامل شرکت می باشد و هرگونه مشکلی از قبیل شکایت و بدهی گریبانگیر مدیر عامل شرکت است همچنین در این نوع شرکت، سرمایه به قطعات سهام تقسیم نمیشود بلکه بصورت نقدی و به عنوان سهم الشرکه افراد ذکر می شود مثلا در یک شرکت با مسئولیت محدود که دارای سرمایه پانصد هزا تومان است و سه نفر اعضا دارد صد هزار تومان سهم علی دویست هزار تومان سهم حسن و دویست هزار تومان سهم رضا تعیین می شود که بطور مثال گفته می شود رضا دارای دویست هزار تومان سهم الشرکه است این شرکتها برای کلیهی امور بازرگانی، مهندسی، صنعتی تولیدی درمان و دیگر فعالیتها مناسب هستند و به طور کلی محدودیت فعالیتی خاصی ندارند.
شرکت سهامی خاص
تمام سرمایهی شرکت سهامی خاص توسط موسسین (۳ نفر یا بیشتر) تأمین میگردد و هر یک از شرکا، به نسبت سرمایهاش دارای سهام در شرکت میشود.همچنین در شرکتهای سهامی خاص تعیین دو بازرس الزامیست و باید سرمایه اولیه اینگونه شرکتها نیز از ابتدا تعیین شود و میزان سهم و سمت هر شخص مشخص شود و تعیین گردد چه شخص یا اشخاصی حق امضادار شرکت هستند وحداقل سرمایه در شرکت سهامی خاص حداقل یک میلیون ریال است و محدودیت فعالیتی برای ان وجود نداردو فعالیتهایی از قبیل پیمانکاری بازرگانی صادرات و واردات تولید و غیره
شباهتهای شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود
میزان سرمایه در هر دو نوع شرکت، حداقل یک میلیون ریال است. در هر دوی آنها، میتوان به صورت اختیاری سرمایه را افزایش دادولی افزایش سرمایه در شرکتهای مسئولیت محدود آسان تر است و شامل یک صورتجلسه افزایش سرمایه است ولی در سهامی خاص مقداری پیچیده تر است و ممکن است از طریق آورده نقدی انجام شود و یا ممکن است از طریق مطالبات حال شده انجام شود و یا از طریق تجدید ارزیابی دارایی انجام شود و در حین کار ممکن است نیاز به صورتجلسات مختلفی باشد مانند صورتجلسه تمدید بازرسین که مقداری نسبت به مسئولیت محدود زمانبرتر است ولی به هر حال در هردو شرکت افزایش سرمایه قابل انجام است همچنین حق رأی در شرکت سهامی خاص به نسبت سهام و در شرکت با مسئولیت محدود، به نسبت سرمایه نقدی است.
تفاوتهای شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود
همانطور که از تعاریف این دو شرکت نیز مشخص شد، در شرکت با مسئولیت محدود، حداقل شرکا ۲ نفر و در شرکت سهامی خاص، حداقل ۳ نفر است. در شرکت با مسئولیت محدود، سهام وجود ندارد و اعضا به اندازهی سهمشان در سرمایه نسبت به تعهدات شرکت مسئولیت دارند و جایگاهشان قابل انتقال نیست. در شرکت سهامی خاص، سرمایهی شرکا به سهام تبدیل میشود و در اختیارشان قرار میگیرد. در شرکت با مسئولیت محدود، اگر تعداد اعضا از ۱۲ نفر بیشتر باشد، باید یک هیئت نظارت شامل سه بازرس نیز وجود داشته باشد؛ برای تعداد کمتر از ۱۲ نفر، چنین چیزی لازم نیست. اما در شرکتهای سهامی خاص، بدون توجه به تعداد اعضا، وجود دو نفر بازرس الزامی است یعنی یک نفر به عنوان بازرس اصلی و فردی دیگر به عنوان بازرس علی البدل که این دو نفر نباید هم فامیل با اعضای هیئت مدیره باشند ولی اگر با یکدیگر هم فامیل باشند مشکلی نیست مثلا برادر باشندهمچنین در شرکتهای سهامی خاص ما می توانیم به بازرسها سهم هم بدهیم یا اینکه هیچ سهمی برای آنها در نظر نگیریم در شرکت با مسئولیت محدود، در همان بدو تشکیل، تمام سرمایه نقدی بایستی تأدیه و سرمایههای غیر نقدی نیز قیمتگذاری و تسلیم گردد. در شرکت سهامی خاص هم تمام سرمایه و سهمالشرکههای غیر نقدی در همان ابتدا باید قیمتگذاری و تسلیم شود. اما در مورد سرمایهی نقدی، تنها پرداخت یکسوم آن در بدو تشکیل ضروری است و بقیهی آن منطبق با مهلتی که پیشتر در اساسنامه تعیین شده، پرداخت میشود. در شرکت با مسئولیت محدود، تصمیمات راجع به شرکت باید با اکثریت آرا اعضایی که حدقل نصفی از سرمایهی شرکت را تأمین کردهاند، اتخاذ شود. اما در شرکت سهامی خاص، تصمیمات در مورد شرکت، در جلسهی مجمع عمومی گرفته میشود و آراء لازم برای تصویب، نصف به علاوه یک حاضرین در جلسه است.در شرکت مسئولیت محدو سرمایه اولیه شرکت بصورت صوری اعلام می شود بر حسب احتیاج برای انجام کار و قرارداد با ارگانهای مختلف ولی در سهامی خاص هر مبلغی که اعلام شود باید سی و پنج درصدش در بانک بلوکه شود به حساب شرکت ولی قابل برداشت می باشد.
امید داریم تا با روشن شدن تفاوتهای میان این دو نوع شرکت، انتخاب برای شما عزیزان آسانتر گردد. البته تفاوتهای این دو نوع، تنها محدود به مواردی که ذکر شد نمیشود و ما تنها مهمترین آنها را بیان کردیم. در صورتی که در این خصوص احتیاج به راهنمایی بیشتر داشتید یا در فرآیند ثبت نیاز به کمک داشتید، میتوانید با کارشناسان داناثبت تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!